FACE 101.4: Seviyenizi de kendinizi de koruyun, kollayın

FACE 101.4: Seviyenizi de kendinizi de koruyun, kollayın

Tankut Yıldız
25 Şubat 2013

4.1: “Facebook’tan kız düşürmek”

Çok ayıp, yapmayın. Yapılan araştırmalara göre tanımadığı kadınlara Facebook’tan mesaj atan erkeklerin sadece %10’u cevap alabiliyor ve bunların da sadece %1’i bu etkileşimle başlayan bir ilişki kurabiliyor. Bu verilerden yola çıkıp şansınızı da denemeyin, tamamen salladım. Muhtemelen hiçbiri bir ilişkiye falan başlamıyordur. “Ama benim bir arkadaşımın arkadaşının kuzeni Facebook’tan tanıştığı biriyle evlendi,” diyene kadar dışarı çıkın, sosyalleşin, yeni insanlar tanıyın… Şansınıza o kadar güveniyorsanız da gidin piyango falan oynayın.

4.2: Oltaya gelmeyin

Özellikle orta yaş üstünün sık sık yaptığı bir hata bu ama kimi örnekleri var ki “Sen nasıl üniversite öğrencisi oldun arkadaş?” diye düşünmeden edemiyor insan: “Facebook profiline kimler bakmış?”, “Ben kullandım, sivilcelere çok iyi geliyor!”, “Unbelievable sexy blonde”, “Dikkat! Facebook’un resmi açıklaması! Çok önemli, okuyun, paylaşın!!”, “Bu çocuk çok hasta, aldığı her bir beğeni için Facebook 1 dolar ödüyor,” diye uzatılabilecek “sazan avı” tabir ettiğimiz kimi otomatik, kimi manuel olarak yayılan virüs, paylaşım vb.

En basitinden bir doktorun hasta yakınına “Üzgünüm, çocuğunuz yeterince beğeni alamadı, tedavi edemeyeceğiz” dediğini düşünün. Mantıklı geliyor mu? Gelmiyorsa, paylaşmayın, tıklamayın, onay vermeyin, şifrenizi tekrar girmeyin… “Yok bence olabilir diyorsanız” Facebook’u kapatın, bilgisayarı kapatın, en yakın sağlık merkezine başvuruda bulunun.

4.3: “Atari salonuna çevirdiniz burayı be!”

Facebook oyunu oynamayın, niye oynuyorsunuz ki? Bir sürü güzel bilgisayar oyunu çıkıyor, hepsi çok daha eğlenceli, çok daha heyecanlı… Hayatınıza bir şeyler katma ihtimali de o dandik tarla oyunlarından katbekat fazla. Hadi diyelim oynadınız, duvarınızda niye paylaşıyorsunuz? İlk zamanlarda birileri görüp, ne bileyim fazladan bir tavuk kazanmanızı falan sağlıyordu belki de artık gerçekten azaldı o insanlar… Oynayanlar zaten sizin de oynadığınızı görüp, gerektiğinde etkileşime giriyorlar, ne bu çaba? Haydi diyelim duvarınızda da paylaştınız, gözünüzü seveyim tüm arkadaş listenize DAVET YOLLAMAYIN!

, , , ,
Share
Share