Dağın haberi olsun #9

Dağın haberi olsun #9

ON8
08 Aralık 2011

E-kitapların fiyatı normalden yüksek mi?

Avrupa Komisyonu geçenlerde bir soruşturma başlattı. Apple ile anlaşma yapan beş büyük yayınevi (Penguin, HarperCollins, Hachette Livre, Simon & Schuster ve MacMillan), e-kitap fiyatlarını normalden yüksek tutup rekabetçi olmayan bir piyasa yaratmakla suçlanıyorlar. Amazon’un, popüler aygıtı Kindle ile birlikte oldukça uygun fiyata sattığı e-kitaplara karşılık bu şirketlerin, okurda ucuz fiyat beklentisi yaratmasını önlemek için fiyatları normaldekinden daha yüksek tuttuğu söyleniyor. Apple, konuyla ilgili herhangi bir açıklama yapmazken, yayınevleri de süreçte Komisyon’a tüm yardımı vereceklerini söylüyor. Normalde e-kitapların fiyatları, son yıllara kadar kitap dağıtıcıları ve büyük kitabevi zincirleri tarafından belirleniyordu. Ancak son zamanlarda yayıncılar, e-kitap fiyatlarını artık kendileri belirliyor. Komisyon’un burada yapmaya çalıştığı şey de, bu belirlenen fiyatları, rekabetçi piyasa şartlarına oturtmak.

Kaynak: New York Times

***

Şiir ve mühendislik kol kola

Google’ın yaratıcı program bölümünde çalışan iki bilgisayar mühendisi, işlerinin yoğunluğundan ve stresinden kurtulmak için şiir yazıyorlar. Biri, son bir yılı aşkın süredir sosyal medyada Haiku’larını yayımlıyor, diğeri de geçenlerde bir şiir dergisinde şiirini yayımlatmayı başardı. Freeman Ng ve Pattabi Seshadri, şiirin zihni özgürleştirdiğini söylüyorlar. Ng ve Seshadri’nin dışında bir başka kişi de bilim kurgu yazarak rahatlama yöntemini seçiyor. “Kesinlikle bir tesadüf değil,” diyor şiir yüksek lisansına sahip, yazılım doktoru Richard Gabriel. “Karşılarına bir sorun çıktığında mühendisler ve yazılımcılar, bunu yaratıcı bir şekilde çözmek zorundalar. Şiir, oldukça yoğun, dil açısından kısıtlayıcı ve formu olan bir tür. Aynı zamanda zarif. Matematik ve yazılım da zarif olmak zorunda.” Santa Clara Üniversitesi de mühendislere şiir dersi veriyor. Üniversite rektörü, bu iki disiplinin birbirinden o kadar da ayrık olmadığını ve mühendislik öğrencilerinin, şiire, diğerlerinin baktığından daha farklı bakabileceğini iddia ediyor. Haiku şairi Ng, diğer kimliğini kullanmakta da çekinmemiş. Yazdığı şiirleri otomatik olarak sosyal medyada paylaşması için kendine bir program yazmış!

Kaynak: http://www.mercurynews.com/news/ci_19469133

***

Elif Batuman, Man Booker jürisinde

Türkiye’de yakın zamanda Doğan Kitap’tan çıkan Ecinniler: Rusça Kitaplar ve Onları Okuyanlarla Maceralar adlı kitabıyla tanınan ancak uluslararası edebiyat dünyasında adından sıkça söz ettiren Elif Batuman, Man Booker’ın 2013 Uluslararası Ödülü’nde jüri olarak görev yapacak. Normalde Man Booker sadece İngilizce yazılan eserlere verilen bir ödülken, 2005’ten itibaren birer yıl arayla diğer dillerdeki yapıtlara da verilmeye başlandı. 2011 yılında Philip Roth’un aldığı bu ödülün 2013’teki ismini belirlemede kurulan beş kişilik jüriye dahil edilen Batuman, New York’ta doğumlu akademisyen bir yazar. Halen Koç Üniversitesi’nde ders veren Batuman, ilk kitabıyla National Book Critics ödüllerinde finale kalmış, PEN/Diamondstein-Spielvogel Ödülü’nde ikinci olmuş ve Guardian’ın yılın kitabı listesinde yarı finale kalmıştı. Christopher Ricks’in başkanlığını yapacağı jürinin diğer isimleri de şöyle: Aminatta Forna, Yiyun Li ve Tim Parks.

Kaynak: Man Booker

, , , , , , ,
Share
Share