Dağın haberi olsun #3

Dağın haberi olsun #3

ON8
05 Eylül 2011

Kişisel yayıncılıkta yeni bir platform

Amerika Birleşik Devletleri’nde yeni bir dijital yayıncılık platformu doğuyor: BiblioCrunch. Yazarlar, köşe yazarları, yayıncılar, blog yazarları, öğrenciler, gazeteciler ve yazılarını dijital ortamda yayınlatmak isteyen herkes BiblioCrunch üzerinden kendi e-kitabını ve yayınını üretebilecek. E-kitaplaşan metni satışa çıkarmak yada ücretsiz yaymaksa tamamen yazarın vereceği karara bağlı. Kullanımı kolay arayüzüyle övünen BiblioCrunch, isteyene “editörler ve tasarımcılar havuzu”ndan editörlük ve tasarım hizmeti de sunuyor. BiblioCrunch, yine kendi üzerinden pazarlanıp satılacak e-kitabın etiket fiyatının %15’ini alıyor. E-kitabını satmak isteyenlere de 0.99-4.99 $ arası değişen fiyatlar öneriyor. E-kitap bir kez yayınladıktan sonra, Facebook ve Twitter üzerinden paylaşıma açılabiliyor, “indirme” sayfasına rahatlıkla ulaşılabiliyor. Henüz beta sürümü yayında olan platform, yakında Kindle, Nook ve iBook hizmetine başlayacak.

Kaynak: http://bibliocrunch.com

•••

Sosyal medyaya engel koymak çözüm değil

İngiliz hükûmeti ülke genelinde süregiden isyanların önüne geçmek için gündeme getirdiği Twitter, Facebook ve RIM’e (Research In Motion, BlakckBerry’nin üretici firması) engel koyma planlarından vazgeçti. The Guardian’ın 25 Ağustos’ta yayımladığı habere göre İçişleri Bakanı Theresa May, şirket temsilcileriyle yaptığı toplantının ardından, isyancıların internet araçlarına herhangi bir sınırlama getirilmeyeceğini açıkladı. Toplantıda sosyal medya araçlarına getirilecek herhangi bir engelin, bu araçları güvenlik ve bilgi paylaşımı için kullananları mağdur duruma düşürebileceği konuşuldu. Şirket temslcileri yanısıra bakanların ve polis şeflerinin de katıldığı toplantıda, internet sansürünün hiçbir şeye çözüm olmayacağına; buna karşın yürütmenin, istihbaratın ve kolluk güçlerinin bu araçları kendi lehinde daha akıllıca kullanıp gerekli önlemleri almak için zamanında bilgi toplayabileceğine değinildi. Facebook’un şu anda İngiltere’de 30 milyon kullanıcısı var ve şirket şimdiden tehdit içerikli bazı duyuruları kaldırmış. Bununla birlikte Facebook kullanıcıları uygun bulmadıkları ve/veya tehlikeli gördükleri her türlü içeriği işaretleyip şikâyette bulunabiliyorlar.

Kaynaklar:
1- http://www.mediabistro.com/alltwitter/uk-government-will-not-ban-twitter-during-future-riots_b13098
2- http://www.guardian.co.uk/media/2011/aug/25/government-plan-shut-twitter-facebook

•••

Webster’da yeni bir cıvıltı

“Tweet” sözcüğü ABD’nin prestijli sözlüklerinden Merriam-Webster Collegiate Dictionary’de hem bir isim hem de bir fiil olarak, bugünkü anlamıyla yerini aldı. “Social media” terimi de aynı sözlüğe 2009 yılında girmişti.
Twitter bağlamında yeniymiş gibi görünse de, “tweet” bu yıl İngilizce sözlüklere giren yeni 100 sözcük listesindeki en eskilerden biri aslında. Çünkü “Tweet” sözcüğü “cıvıltı” anlamıyla 1768 yılından bu yana İngilizce sözlüklerde yer alıyor. Sözlüğün editörü Peter Sokolowski bu terimi eklemelerinin nedeni olarak Twitter kullanmayanların bile bu sözcüğe aşina olmalarını gösteriyor. Bu arada 20 Ağustos tarihinde “retweet” sözcüğünün de Oxford İngilizce Sözlüğü’nde yerini aldığını hatırlatalım.

Kaynak: http://www.mediabistro.com/alltwitter/merriam-webster-adds-tweet-to-dictionary_b13077

 

, , , ,
Share
Share