Dağın Haberi Olsun #29

Dağın Haberi Olsun #29

ON8
31 Ekim 2012

Radyo tiyatrosu, perdesini bu akşam yeniden açıyor!

Kaçımız biliriz radyo tiyatrosunu? Bilmekten kasıt, ebeveynlerimizden duymak dışında, radyodan dinlemiş olanımız var mıdır? Televizyon programlarına alternatif geçmiş zaman geleneklerinin başında gelen o ilk radyo tiyatrolarına yetişmemiş olsak da, bundan altı yıl önce, 94.9 Açık Radyo’da yayınlanan “Filifu’dan Sesler”i hatırlayanımız vardır belki.

1999 yılında, çoğunluğu İTÜ’den mezun mimar ve mühendislerin bir araya gelerek kurduğu, günümüzün “amatör ruhlu profesyonel” tiyatro gruplarından  “Altıdan Sonra Tiyatro”nun çeşitli oyunlarında karşımıza çıkan alametifarikası “Filifu”, altı sene önce Açık Radyo’da yayımlanan radyo tiyatrosu programına ismini vermişti. İki sezon boyunca devam eden programda Sofokles’ten Anton Çehov’a, Dario Fo’dan İonesco’ya pek çok yazarın metinleri radyoya uyarlanmıştı.

Açık Radyo ve Altıdan Sonra Tiyatro işbirliğiyle yeniden hayata geçen projede, klasik tiyatro metinleri bugün itibariyle bir kez daha radyo frekansına girdi. Radyoculuk anlayışına ilişkin manifestosunda bir “zihin tiyatrosu kurmayı” misyonlarından biri olarak tanımlayan Açık Radyo’nun 36. yayın dönemi boyunca, “Açık Dergi” programı bünyesinde devam edecek radyo tiyatrosu kuşağında hem radyo için yazılmış tiyatro oyunlarını, hem de yazarların tiyatro metinlerinin radyo uyarlamalarını dinleyebileceğiz.

“Filifu’dan Sesler”,  yeni yayın döneminde Türkçe edebiyatın klasik tiyatro metinlerine yöneliyor. Çarşamba akşamları 19:00’da yayınlanacak radyo tiyatrosu serisinin ilk durağı, bu akşam dinleyebilecğeimiz, Adalet Ağaoğlu’nun 1971 yılında yazdığı ve TRT’nin sansürüne takıldığı için dinleyicisine hiç ulaşmamış “Köpeğin Ölümü” adlı oyunu olacak. Üç bölüm halinde yayınlanacak “Köpeğin Ölümü”nün ardından program, Nazım Hikmet, Haldun Taner, Güngör Dilmen,  Mehmet Baydur ve Melih Cevdet Anday’ın metinleriyle devam edecek.

, , , , , , , , , ,
Share
Share