Dağın Haberi Olsun #28

Dağın Haberi Olsun #28

ON8
05 Ekim 2012

Bir insana ait en eski fotoğraf 1838 tarihli. (Paris sokaklarında geniş plan çekilmiş bir kareye tesadüfen girmiş ayakkabısını bağlayan bir adam)

Anılarımızı dondurmaya bayılıyoruz!

Cep telefonları, sadece telefon olmaktan çıktığından beri, en çok yaptığımız şey fotoğraf çekmek oldu. O eski, basılmış fotoğrafların yerini bilgisayarlardan taşıp hard-disc’lerde tozlanmış megabitler olmaya mahkum binlercesi aldı (basılı olanları, hiç olmazsa, koyduğumuz ayakkabı kutularının tozunu almak için çıkarırdık). Ancak çektiğimiz fotoğrafları her türlü sosyal paylaşım sitesine de yükleyebilir hale gelince, hiç kuşkusuz anılarımız kolayca bir istatistik çizgisi oluverdi! Önce Kodak’ın kendi araştırmalarına dayanan birtakım sonuçlarını paylaşalım. Bakalım neler değişmiş?

1960’larda fotoğrafların yüzde 55’i bebeklere ait (şimdi instagram sayesinde bu ortalamanın yarısı ayak, diğer yarısıysa yemekler oldu denebilir). 20. yüzyıl fotoğraf çekiminde patlamanın yaşandığı asır. 2000’de 85 milyon fotoğraf çekilmiş (hesaplamaya göre saniyede 2500 fotoğrafa tekabül ediyor). Ve tabii ardından gelen dijital fotoğraf makineleri… Rakamlar diyor ki: Eğer bir insan bir yılda ortalama 150 fotoğraf çekerse, bugün 2.5 milyar insanın fotoğraf makinesi olduğunu düşündüğümüzde, bu 375 milyar fotoğraf anlamına gelir! İnanılmaz bir rakam, ama yalnızca bu yıl, facebook sayfalarına 70 milyar fotoğraf yüklendiği düşünülürse, o kadar da saçma gelmiyor kulağa. Zira bu yazıyı okuduktan sonra belki bir fotoğraf çekecek, ardından onu önce instagrama, ardından pinterest’e, daha sonra da facebook’a yükleyip bahsi geçen rakamları arttırmaya devam edeceğiz!

1826’dan 2011’e dijital ve analog fotoğraf çekme oranı

 

KAYNAK: 1000memories

, , , ,
Share
Share