Dağın haberi olsun #22

Dağın haberi olsun #22

ON8
10 Ağustos 2012

Stephen King, The Shining’in devamını yazdı

1977 yılında yazdığı ve Stanley Kubrick tarafından filme de çekilen efsanevi The Shining* King’in elinde yeniden hayat buluyor. Doctor Sleep (Doktor Uyku) ismini verdiği bu devam kitabında King, esas oğlan rolünü ilk kitabın çocuk kahramanı Danny’ye veriyor. Amerika’da 2013’ün ocak ayında raflara ulaşacak kitapta Danny, tıpkı ilk kitapta olduğu gibi hayaletler görmeye devam ediyor. Ancak günümüzün fantezi ve korku öğelerini de içereceğe benzeyen hikâyede, kan emici vampirimsi yaratıklar da boy gösterecek. Neil Geiman’a verdiği röportajda King, bu kitabı yazmasının sebebini şöyle açıklıyor: “Gerçekten çok popüler olan bir kitaba geri dönüp onun devamını yazacağınızı söylediğinizde, insanlar hemen o kitabı düşünüyorlar. Çocukken okuyup beğendikleri kitabın devamını yetişkin olarak olduklarında aslında o kadar da güzel olmadığını fark edecekler belki. Buradaki zorluk, devam kitabının ilki gibi iyi ya da ondan farklı olabilecek olması. Bu size denemek için bir kapı açıyor. Bir iddialaşma.” Bu devam kitabının filminin de çekileceği söyleniyor.

Kaynak: LA Times

* Bu filmin Yeşilçam’da çekilen bir versiyonu var: Biri Beni Gözlüyor (1988). Ömer Uğur tarafından çekilen filmde Tarık Tarcan ve Selin Dilmen oynuyor.

***

Sevilen kitapların değişik kapakları

Önceleri kitapları koruma amaçlı olarak üretilen kapaklar, 20. yüzyıldaki sanat akımlarıyla birlikte ve 1. Dünya Savaşı sonrasında gelişen yayıncılık sektörünün de itmesiyle birer nesne hâlini almaya başladı. İlk olarak Rus Aleksander Rodçenk ve İngiliz Aubrey Beardsley tarafından örnekleri görülen kitap kapağı tasarımları, asıl olarak altın çağını 30’larla birlikte yaşadı. Günümüzde artık birer tanıtım amacı hâline de dönüşen kitap kapakları, büyük yayınevlerinin çoğunda ve hatta küçük yayınevlerinde de, bu işin uzmanı kişilerce özel olarak tasarlanıyor. Öyle ki bazı yayınevleri, kitap kapağı konusunda yazarın fikrini bile almayabiliyor. Tıpkı Hollywood’un büyük stüdyolarının, kurgu odalarına yönetmeni almaması gibi. İşte ShortList sitesi, bu kapak tasarımlarını bir adım ileri taşıyıp, bildiğimiz ve sevdiğimiz kitaplara alternatif kapaklar önermiş. Birkaç örneğini sizle paylaşalım istedik:


Kaynak: ShortList

***

2012 Booker Ödülü’nün yarı final yazarları açıklandı

1969 yılında verilmeye başlanan ödülün 44.’sü bu yıl veriliyor. Peter Stothard, Dinah Birch, Amanda Foreman, Dan Setevens ve Baharat Tandon’ın jüri olarak görev yaptığı 2012 Booker Ödülü’nin yarı final listesi (longlist) temmuz ayının sonunda bir basın toplantısıyla duyuruldu. 145 yapıtın arasından seçilen 11 aday arasından finale kalacak 6’sı 11 Eylül tarihinde açıklanacak. Ödülü kazanan yapıt ise 16 Ekim günü duyurulacak. 2011 yılında The Sense of Ending yapıtıyla Julian Barnes’ın kazandığı ödülün yarı final listesi şöyle:

Nicola Barker, The Yips (Fourth Estate)
Ned Beauman, The Teleportation Accident (Sceptre)
André Brink, Philida (Harvill Secker)
Tan Twan Eng, The Garden of Evening Mists (Myrmidon Books)
Michael Frayn, Skios (Faber & Faber)
Rachel Joyce, The Unlikely Pilgrimage of Harold Fry (Doubleday)
Deborah Levy, Swimming Home (And Other Stories)
Hilary Mantel, Bring up the Bodies (Fourth Estate)
Alison Moore, The Lighthouse (Salt)
Will Self, Umbrella (Bloomsbury)
Jeet Thayil, Narcopolis (Faber & Faber)
Sam Thompson, Communion Town (Fourth Estate)

Kaynak: Man Booker

, , , , , , , , ,
Share
Share