Dağın haberi olsun #21

Dağın haberi olsun #21

ON8
04 Ağustos 2012

Erotik kitap, Harry Potter’ı bile geride bıraktı!

E L James tarafından yazılan ve yayımlandığı Mart 2012 tarihinden itibaren tüm dünyayı sarıp sarmalayan üçleme Fifty Shades of Grey (Grinin Elli Tonu), Amazon’un İngiltere şubesi tarafından yapılan açıklamaya göre İngiltere’deki Amazon’un tarihinde en çok satan kitap oldu. Hem basılı hem de elektronik olarak piyasaya sürülen kitap, temmuz sonuna kadar olan dört aylık dönemde toplam dört milyonun üzerinde satış yaptı. Üçlemenin ilk kitabı, J. K. Rowling’in ünlü yedilemesi Harry Potter’ın son kitabı Deathly Hallows‘u neredeyse ikiye katlamış durumda. Kindle’ın Avrupa bölgesi sorumlusu Gordon Willoughby, E L James’in sadece dört ay içinde böyle bir başarı yakalamasının inanılmaz olduğunu belirterek, Harry Potter’ın tam 14 yıldır satışta olduğunun altını çiziyor. Türkçeye Pegasus Yayınları tarafından çevrilecek kitabı İstanbul Kitap Fuarı zamanında okuyabileceğimizi umuyoruz.

Kaynak: The Bookseller

***

E-yayıncılık: hoş mu boş mu?

Dijital kitapların gitgide yayılmasıyla birlikte iyiden iyiye kızışan elektronik yayıncılık piyasası, yayıncılara erişemeyen ve binlerce yazarın arasında kendini gösteremeyen yazarlar için de bir ekmek kapısı hâline geldi. Kendi kitaplarını hem yazıp, hem tasarlayıp, hem de elektronik olarak yayımlayan yazarlar, özellikle Amerika ve İngiltere’de ciddi bir piyasa oluşturmaya başladı. 1 dolardan daha ucuza sattıkları kitaplarla yüz binlerce dolar kazanan bu yazarların çok ilginç bir yazarlık serüvenleri var aslında. Yazar Ewan Morrison, Guardian’da yazdığı makalede bu ilginç taktiklere değiniyor ve elektronik yayıncılığın 18 ay içinde çökeceği öngörüsünde bulunuyor. Morrison’a göre sosyal medyayı bir kaldıraç olarak kullanmak kitap satışları için yeterli değil. Araştırmalara göre Facebook veya Google’a reklam verenlerin sadece %25’i, bu reklamlardan geri dönüş aldıklarına inanıyor. Hattâ başka bir araştırmaya göre bu rakam gerçekte %2,12. Toplam 1 milyon yeni yazarın piyasaya çıktığı elektronik yayıncılıkta, kitaplarını kendileri yayımlayan yazarlardan yalnızca 70 tanesi 2011 yılında ayda 800 kitaptan fazla satmış. Sosyal medya ve dijital yayıncılık bir aldatmaca mı yoksa bir fırsat mı? Morrison bir fırsat olmadığını düşünüyor ve zamanlarının %20’sini yazmaya, %80’ini de pazarlamaya ayıran bu yazarların, zamanlarını %100 yazar olmaya ayırmalarını tavsiye ediyor. Eski kafalı bir söylem mi, yoksa bilge bir öngörü mü? Hmmm.

Kaynak: Guardian

***

Yorum bırakırken, bir yere kaydolurken karşınıza çıkan yamuk yazılar!

Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart, yani Bilgisayarı İnsanlardan Ayırmak için kullanılan Tam Otomatik İnsan Turing Testi olarak adlandırılan ve uzun zamandır doldurduğumuz hemen her formun altında çıkan o yamuk yumuk yazılara CAPTCHA deniyor. Bu yamuk yazılar, söz konusu formların bilgisayar aracılığıyla otomatik olarak doldurularak sistemlerin çökmesini ya da verilerin değerinin düşürülmesini isteyenlere karşı bir koruma sistemi olarak kullanılıyor. Bir bilgisayar programı o yamuk yazıları okuyamıyor, okuyamayınca da formu dolduramamış oluyor ve sistem güvenli kalıyor. Formun doldurulması için ancak bir insan gözüne ihtiyaç duyuluyor. Böylece insan ile bilgisayar, bilgisayar ortamında ayrılmış oluyor. Bu güvenlik görevinin yanı sıra CAPTCHA’nın bir de kitaplarla ilgisi var. Nasıl mı? reCAPTCHA denilen sistem sayesinde aslında her bir İnternet kullanıcısı, kitapların dijital ortama aktarılmasına yardımcı oluyor. Bazen, formların sonunda size tek kelime değil de iki kelime sorulduğunu görmüşsünüzdür. İşte iki kelime soran bu yazılıma reCAPTCHA deniyor. O kelimelerden biri, taranıp dijital ortama aktarılırken herhangi bir kitap ya da gazetede bozuk çıkmış kelime oluyor. Diğeriyse, CAPTCHA sisteminde kullanılan normal test kelimesi. Her iki kelimenin de belli bir oranda doğru yazılması durumunda, bilgisayar, bozuk taranan o kelimenin aslında ne demek olduğunu anlayıp sisteme kaydedebiliyor. Yani bizler, o iki kelimeyi yazarak bir kitabın dijital ortama aktarıldığı sırada bozuk çıkan ve anlaşılmayan kelimesini anlamış, görmüş ve onaylamış oluyoruz. Dijital dünyaya fark etmeden bir yardım!

Kaynak: CAPTCHA ve reCAPTCHA

CAPTCHA

reCAPTCHA

, , , , , , , , , , ,
Share
Share