Dağın haberi olsun #18

Dağın haberi olsun #18

ON8
08 Haziran 2012

Hogwarts Büyücülük Okulu PlayStation Kampüsü!

J.K. Rowling’in tüm dünyayı kasıp kavuran kitap dizisi Harry Potter, oyun konsolu ve edebiyat dünyasının işbirliğiyle yeniden can buluyor. Sanal bir büyü kitabı olarak tasarlanan The Book of Spells (Büyü Kitabı), oyun konsolu PlayStation 3’e eklemlenen yeni bir “Wonderbook” aracılığıyla, TV ekranında yeni büyüleri ve bilmeceleri oyunseverlerin eğlencesine sunuyor. Sony Move Controller adı verilen ve bir asa olarak görev yapan araç sayesinde oyuncular, kitaptaki büyüleri karşılarında sanal olarak canlandırabiliyorlar. Ejderhalar ve alevler, sanki kitabın üzerinden çıkıyormuş gibi görünüyor. “Bu, bir Muggle’ın gerçek bir büyü kitabını en yakından görme fırsatı veriyor,” diyor dizinin yazarı Rowling. “Büyülerimi ve arkasındaki hikayeyi canlandırabilmek için Sony’nin yaratıcı ekibiyle uzun zamandır çalışıyorduk. Bu aygıt sayesinde şu âna kadar edindiklerinizden bambaşka bir okuma deneyimine sahip olacaksınız.” Büyü Kitabı’nın, yaklaşık 100 liraya yeni yılda görücüye çıkması bekleniyor. Sesli kitaplar, 3 boyutlu kitaplar ve elektronik kitapların ardından şimdi de oyun konsollarıyla entegre olan sanal kitaplar… Çok yakında bulunduğunuz sayfadaki kokuları, ısıyı ve duyguları hissettiren kitapları da aramızda göreceğizdir belki.

Kaynak: Independent

***

Kitap Blogları Konferansı, 4 Haziran’da ABD’de gerçekleştirildi

Daha önce yine bu sayfalarda belirttiğimiz Kitap Blogları Konferansı’nın üçüncüsü, 4 Haziran 2012 tarihinde New York’ta gerçekleştirildi. İlki 2010 yılında, Amerika’nın en büyük kitap fuarı BookExpo’nın çatısı altında düzenlenen Kitap Blogları Konferansı, 2010 yılında Hey Lady! Whatcha Readin’? ve Book Lady’s Blog sitelerinin sahipleri Collins ve Schinsky’nin öncülük ettiği altı blogger tarafından başlatıldı. Tüm dünyadaki kitap blogu sahiplerini bir şemsiye altına alan ve bu alanın önde gelen isimlerinin verdiği konferansları içeren bu kongrede, kitap bloglarının geleceği, yayıncılarla işbirliği, yeni kitap tanıtım yöntemleri ve blogların etkisi konuşuldu. Açılış ve öğle yemeği kokteylinde blog sahipleri, önde gelen birçok yayınevinin yazarlarıyla da buluşup fikir alışveriş yapma imkânına sahip oldular. Bu kongreyle ilgili verileri ulaşabilirsek, bunları sizlerle de paylaşmak istiyoruz. Bu arada, “Kimmiş bu blog sahipleri?” diye soran olursa diye, söz konusu blogların adreslerini sizlere buradan verelim. İyi bloglar!

***

Savaş ve Barış’ın İngilizce e-kitabında Bul-Değiştir krizi!

ABD’deki büyük bir rekabet hâlinde olan iki büyük kitap satıcısı Amazon ve Barnes & Noble, e-kitap aygıtında da aynı rekabeti sürdürüyorlar: Amazon’un Kindle‘ına karşılığık B&N’ın Nook‘u. Fiyatları ve özellikleri neredeyse aynı olan bu iki e-kitap aygıtı arasındaki rekabete ilişkin olarak yaşanan son trajik olay, inanılmaz bir hatayı ve komediyi barındırıyor. Durum şöyle: Dijital kitap alışveriş sitelerinden biri, sitesinde Savaş ve Barış’ın (War and Peace), Nook e-kitap versiyonunu satışa çıkarıyor. Kitabı satın alanlardan biri de Philip Howard isimli bir blogger. Kitabı okurken, bir yerinde şöyle bir cümleyle karşılaşıyor: “It was as if a light had been Nookd in a carved and painted lantern.” Koyulattığım sözcüğe takılıyor, ancak bir yazılım hatası olduğunu düşündüğü için devam ediyor okumaya. Ancak o da ne? Kitapta bu tür hatalardan tonla var. İşte o anda kitabın başka bir İngilizce kopyasını alıp karşılaştırınca, yapılan trajik hatanın farkına varıyor. Dijital alışveriş sitesi, muhtemelen kitabın başına ya da sonuna koyduğu reklamlarda geçen Kindle sözcğünü, bir sakata gelmeyelim diye Nook’la değiştiriyor. Ancak bu Bul-Değiştir aramasını tüm kitapta yapınca, İngilizcede “yakmak, alev almak” anlamına gelen “kindle” sözcüğü de, kitapta Nook olarak değiştiriliyor. Örneğin, “Bir mum yaktı” cümlesi, bu değiştirmeden sonra, “Bir mum Nookladı” hâline geliyor. Elbette böyle önemli bir kitapta yapılan böylesi bir hatanın nasıl telafi edileceğini kestirmek güç. İlk anda trajik gelse de, birkaç dakika içinde insanı kahkaha içinde bırakan bir komediye dönüşüyor. Ne de olsa, komedi, trajedi + zaman!

Kaynak: The Future of the Internet

, , , , , , , , , , , , , , , , ,
Share
Share