Dağın haberi olsun #10

Dağın haberi olsun #10

ON8
28 Aralık 2011

Çin’de her yazar, aynı zamanda kendi kitabının yayıncısı olursa?

Çin’de, adına “asıl kurmaca” adı verilen bir yeni yayıncılık türü doğmuş durumda. Amerika’da Amazon’un da yaptığı “kendi kendine yayıncılık” (self-publishing) formatını başka bir biçimde uygulayan Çin siteleri, yazarlara, kitaplarını internette ücretsiz yayınlama fırsatı tanıyorlar. Okurlar da bu sitelere girip yazılanları okuyabiliyor. Süreç de buradan itibaren başlıyor. Eğer bir yazar, kendine ciddi bir okur kitlesi edinmişse, o zaman VIP bölümüne alınıyor. Yazdığı öykünün ya da kitabın devamını okumak isteyen okurları, bu kez ona belli miktarda para ödemek zorunda kalıyorlar, ancak bu paranın miktarı oldukça düşük: 100.000 kelime için yaklaşık 40-50 kuruş. Site takipçilerinin %45’i bu parayı ödemeye hazır. Şu anda Çin’deki internet trafiğinin %40’ını bu siteler oluşturuyor. Shanda Literature, bu alandaki en büyük portallardan biri. The China Daily’nin verdiği habere bakılırsa, Huang Wei isimli yazar, bu yolla toplam 200.000 lira gelir elde etmiş durumda. Sadece edebiyat dünyası da değil, burada tutan kitaplar ve seriler TV’ye de uyarlanıyor. Çin’deki kalabalık, herkesi daha yaratıcı olmaya itiyor işin özüne bakılırsa.

Kaynak: Publishing Perspectives

***

Gereksiz bilgi: E-okuyucular, kitap yükledikçe ağırlaşıyor!

California Üniversitesi’nde çalışan bilgisayar mühendisi Prof. John Kubiatowicz’e göre bu aletlere veri yüklediğimizde, söz konusu veriler aletin belleğinde sabit bir yerinde elektron olarak tutuluyor. Gerçi elektronlar zaten orada duruyor, ancak onları serbest olarak hareket ettirmektense birarada tutmaya çalışmak belli bir enerji gerektiriyor. Bu da bir bit veri başına bir mikrojülün milyarda birine denk gelen bir enerji demek oluyor. Enerjiyle kütlenin doğrudan ilişkili olduğunu söyleyen Einstein’ın o ünlü formulü E=mc² uygulandığındaysa, 4 GB boyutundaki bir aletin ağırlığı, tam dolu olduğunda bir gramın milyarda birinin milyardı biri artıyor. Ezcümle 0.000000000000000001g. Bu da küçük bir virüsün ağırlığına eşit. Oysa 4 GB aleti dolduracak 3.500 kitabın toplam ağırlığı iki ton, 2.000.000g. Ayrıca e-okuyucular, doğrudan güneş ışığına maruz kalıp enerjisi artığı için yazın daha da ağırlaşıyor.

Kaynak: Telegraph

***

Bir kitabın yolculuğunun evrimi

Günümüzde her şeyi değiştiren ve etkileyen internet, elbette edebiyat dünyasını da dönüştürüyor. Bir kitabın basılma ve okura ulaşma süreci de bu değişiklik ve dönüşümden payını alıyor. Önceleri, yazardan/çevirmenden gelen kitap, yayınevi içinde editoryal sürece uğradıktan sonra matbaaya gider ve okura ulaşırdı. Şu anda her türlü kanal daha da karmaşıklaştığı için, kitabın geçtiği duraklar da artıyor. Özetlemek gerekirse:

1- Yazar: Kitap fikri var, yazıyor, düzeltiyor, taslağı ajansa ya da yayınevine gönderiyor.
2- Editoryal: Ajanslardan gelen kitaplara bakar, kabul edilen dosyanın son şekline gelmesinde yazarla birlikte çalışır.
3- Ajans: Yazardan dosyayı alır, olası değerini belirler, yayıncının kitabı alacağını düşünürse yazarın temsilciliğini yapar.
4- Üretim: Editoryal bölümden gelen taslağı alıp son okumalarını yapar, tasarım-matbaa koordinasyonunu yürütür.
5- Tasarım: Kitabın iç ve kapak tasarımını yapar.
6- Pazarlama: Pazarlama ve reklâm faaliyetleriyle kitabı duyurur.
7- Halkla ilişkiler: Yazarı, kamuyla buluşturacak etkinlikler düzenler.
8- Satış: Kitapçılarla temasa geçer, pazarlama bölümüne bilgi sağlar.
9- Kitapçı: Satış bölümüyle temasta olur, kitabı alıp almayacağına karar verir.
10- Dağıtımcı: Kitapçılardan gelen siparişleri yürütür, satışları kontrol eder.
11- Yazarın halkla ilişkileri: Kitabı çıktıktan sonra yazar, bloglarla ve sosyal medya aracılığıyla kendini pazarlamak zorundadır.

Kaynak: http://publishingtrendsetter.com/life-cycle-book/

, , , , , , ,
Share
Share