To be or not tiyatrocu!

To be or not tiyatrocu!

Merve Engin
28 Ocak 2013

Herkes oyuncu olabilir bana sorarsanız. Bana sorulması da tuhaf, sanki yetkeymişim gibi. Oyuncu olmayı istemişim, olabilmişim (TDK; oyuncu: oyun oynayan kimse), e kalkıp da, “yok, siz oyuncu olmayın” mı diyim! Sen de kimsin diye sormazlar mı adama?

Adam olsam zaten öyle iddialı çıkışlarım olmaz. Oyunculuk dediğin bir iddia ister ama; Don Kişot olman, değirmenlere karşı savaşman beklenir.

Dur dur, değirmen deyince devlet, ülke, politika filan gelmesin aklına.

İşte baya, kira, akşama ne yiyeceğiz filan.

Oyunculuk kutsaldır! Neden? Çünkü böyle demezsek, para kazanmadan yaptığımız bu işten dolayı enayi olmamız gerekir. En iyisi kutsallaştıralım, içimiz dışımız rahat olsun!

10 yaşımdan beri bu mesleğin içindeyim. Gerçekten. Üstelik klasik, klişeleşmeye varan tüm oyuncu abi ve ablalarımın ve dahi ustalarımın izinden giderek, onların yaşadığı sıkıntılardan bir bir geçtim; efendim ailem istemedi, okula girmek için ön kayıt parası biriktiremedim, bir tane okula girebildim, sınıf tekrar ettim vs vs.. Hatta o kadar ki, başlığım bile klişeden ölmekte!

Efendim, oyunculuk güzel şey, ama para nerde diye sorarsanız, o hep dizilerde. Diziler için de çalışmanız gerekir, öncelik kilo-boy denkleminde. Onu tutturun, sonrası kolay, tahsilinizi başka bir alanda tamamlamışsanız, ona da üzülmeyin, size bir koç tutulur, oyunculuğun kalınlıkları öğretilir, siz ordan inceliklere doğru yol alırsınız, isterseniz tabii. Bak Kıvanç Tatlıtuğ istedi, nasıl izliyoruz, nasıl!

Bana “sen neden dizi yapmıyorsun?” diye soran, başta akrabalarım, sonra yakın çevreme buradan sesleniyorum; “Merhaba! Ben idealist bir oyuncuyum!” Onlar muhtemelen bana anlamayan gözlerle bakıyorlar; “Yani öyle Kurtlar Vadisi gibi sanat(?) içermeyen dizilerde oynamam!” Bir tanesi de gelip ağzıma vurmuyor ya arkadaş ben böyle konuştum diye.

Tüm ülkenin bayıla bayıla izlediği, olaylar örgüsüne kapıldığı bir diziye böyle oturduğun yerden burun kıvırırsan ortalık birbirine girer. Sanat kim için sorusu başa döner ki, tavuk yumurtadan çıkar!Benim cevabım şu: dizilerde oynamak istiyorum. Hep dedim, yine diyorum, ben bir kitapçıya girdiğimde istediğim kitabın fiyatına bakmadan almak istiyorum!

Ama bu hayatta söylemek istediğim sözler var, istiyorum ki hiç değilse durduğum yere yakın projelerde çalışayım; birkaç proje reddetmişliğim var (off bu laf da ne havalı!). İşte kısmet olur da, 20 saat çalışmadığım, az rolle, aman çok şükür bir miktar para kazanırsam, ben de dizilere pek sıcak bakıyorum.

Oyunculuk güzel şey… Gel beraber oynayalım. Ne çok yazmış, kim ki bu insan, televizyonda da görmedik ki dersen; www.merveengin.com

, ,
Share
Share