Philip Reeve’den #Gezi’ye destek

Philip Reeve’den #Gezi’ye destek

ON8
04 Haziran 2013

 

Yürüyen Kentler‘in yazarı Philip Reeve, Gezi Parkı’yla başlayan direnişte bizi hiç yalnız bırakmadı. Sordu, dinledi, yayınevimizle iletişimini hiç koparmadı. Ardından, blog’unu takip eden okurları için konuya ilişkin bir bilgi ve destek notu yayınladı. Altta çevirisini paylaştığımız mesajın İngilizcesi’ne buradan ulaşabilirsiniz: http://philipreeve.blogspot.com

 

Türkiye’den bir mektup
– 3 Haziran 2013

Türkiye’deki durumla ilgili yorum yapmaya kalkarsam, haddimi aşmış olurum; çünkü birkaç haber metni dışında henüz çok az şey biliyorum. Öte yandan, dünyada cereyan eden birçok olaya kıyasla bana en acil görüneni bu. “Yürüyen Kentler” (Predator Cities) dizimin Türkiye’deki yayıncısı ve çevirmeniyle yazışma halindeydim ve İstanbul’da yaşananların onları nasıl etkilediğini merak ediyordum. Bugün yayıncımdan alttaki mesajı aldım, ki bence paylaşılmaya değer.

Sevgili Mr. Reeve,

Türkiye’de sıradışı günler yaşıyoruz. Bazen karanlık, bazen de korkutucu günler (bu gece olduğu gibi); ama uyanıklık ve sağduyuyla iyi bir noktaya geleceğimize inanıyoruz. Siz de duymuşsunuzdur, Türkiye’nin her yerinde düzenlenen eylemlerin sesi günden güne yükseliyor.

Yoğun bir şekilde, haberleri ulusal ve uluslararası alanda yaymaya çalışıyoruz çünkü ana akım medyamız susturuluyor ve sansürleniyor. Üç-dört bağımsız kanal dışında haber bulmak mümkün değil. Dolayısıyla, sosyal medya ülkenin “hakiki medyası” durumuna; her kullanıcı, blogger, web gazetesi çalışanı ve (alandaki) eylemci de bizim için bir haber kaynağı ya da taşıyıcısı haline geldi.

Görünürlük ve duyulmak şu anda Türkiye’nin birincil önceliği. Çünkü hükümet henüz geri adım atmak, polise de çekilmesini söylemek düşüncesinde değil. Birçok provokatör, eylemci kılığında ya da değil, “gerçek” direnişçilere saldırıyor (ki inanın, “gerçek” direnişçiler son derece ihtiyatlı ve ölçülüler), otobüs duraklarını yıkıyor, siyasi parti binalarına yöneliyorlar. Polis de kendine sürekli tekrar saldırma bahanesi buluyor. Dolayısıyla, söz konusu direniş yer yer kaotik bir hal alıyor. Bu nedenle, polis güçlerini derhal geri çekmesi için hükümete ulusal ve –mümkünse– uluslararası baskı uygulama ihtiyacındayız. Anlayacağınız, bu anlamda herhangi bir yardımı minnetle kabul ederiz.

, ,
Share
Share