Kahramanımız Noel Baba

Kahramanımız Noel Baba

SEVİN OKYAY
Zamanlı Zamansız - 23 Aralık 2017

Yılbaşı kapıya geldi dayandı, Noel çanları ise çıngır çıngır çalmaya başladı bile. Biz birkaç yıldır bu mevsimde yılbaşı yazıları yazıyorduk. Ama o da bir yere kadar… Bu sefer de filmlere bir bakalım dedim. Türkçe’ye “Yılbaşı filmi” diye çevrilen Noel-Christmas filmlerine.

Aslında bu yazı aklıma geçen akşam, televizyon izlerken geldi. Pek sakin bir polisiye olduğu için sevdiğim Kanada yapımı “Murdoch Murders”ın (zaman zaman bu çizgi dışına çıkıyor gerçi) o akşamki bölümünde bir Noel esrarı ve soyguncu Noel Babalar vardı. Meğer iki yıl önce, 2 Aralık 2015’te de iki bölümlük özel bir Noel programı yapmışlar, cinayetli cinsinden.

Aklıma hemen defalarca izlemiş olduğum Noel filmleri geldi. Herhalde bu alanın hakimi, kralı Charles Dickens’dır. Hatta bu yılki bir belgeselin adına bakılırsa, Dickens Noel’i icat etmiş olan kişi: “The Man Who Invented Christmas.” Filmini görmeden önce kitabını okuduğum “Bir Noel Şarkısı / A Christmas Carol”ın başkarakteri olan cimri, paraya kul olmuş Ebenezer Scrooge’u, çocukluğumdan beri hiç sevmemişimdir. Ama mutlu sonu beni de mutlu ediyor olsa gerek ki, filme nerede rastlasam sonuna kadar izlerim.

Kitap defalarca sinemaya uyarlanmıştır ama yönetmen Bharat Nalluri, bir değişiklik yapmış. Filminde, kimseye kuruş koklatmayan Scrooge’dan çok, onu yaratan Dickens’i anlatmış. Yıl 1843, Victoria devri. Dickens başarıyı tatmış ama son zamanlarda satmayan kitapları yüzünden yayıncısının güvenini yitirmiş. Noel’in kendisi ise, dindarların bir günlüğüne işe gitmeme bahanesinden başka bir şey değil. Yani, mutlu bir Noel fikrini Dickens’ın kitabına borçluyuz. Bu filmde Dickens’ı “Downtown Abbey” yıldızlarından Dan Stevens, Ebenezer Scrooge’u Christopher Plummer oynuyor. Daha önceki filmlerde ise bu rolü John Carradine, Albert Finney, James Earl Jones, Patrick Stewart, Kelsey Grammar gibi yıldız aktörler üstlenmiş. Ama en beğenileni Alastair Sim’in pinti Scrooge’u. Bill Murray ise modern versiyon “Scrooged”da, kendini beğenmiş ve düşüncesiz bir TV yöneticisini oynuyor.

Noel filmleri listesindeki bazı filmler, sadece Noel gününde geçtiği için bu listeye girmiş. Kutlama ruhuyla da hiç uyuşmuyorlar. Örneğin, “Die-Hard” ile “Batman Returns”, Santa kılığıyla adam öldürmeye çıkmış karakteriyle Noel’e hiç uymayan “Silent Night, Deadly Night” gibi. Billy Bob Thornton’un “Bad Santa”sı, büyük bir alışveriş merkezindeki hırsız Noel Baba üzerine kurulu bir kara komedi. Johnny Depp’in deri giyimli, soluk yüzlü, makas elli kahramanının adını taşıyan “Edward Scissorhands” ise, Noel ruhu taşıdığını sonunda kanıtlıyor.

Peki, bu ruhu hep taşıyanları yok mu diyeceksiniz. Var, olmaz mı hiç? Yılbaşına doğru mutlaka bir kanalda karşınıza çıkacak olan “Miracle on 34th St.”, örneğin. Sevimli, yaşlı bir adam alışveriş merkezinin Noel Babası olarak çalışırken, birden hakiki Noel Baba olduğunu iddia eder. Genç bir çift de onu akıl hastanesinden kurtarmaya çalışır. George Seaton’ın yönettiği 1947 yapımı orijinali keyifle izleniyor ama, benim televizyonda en çok rastlamış olduğum “34. Sokakta Mucize”, Richard Attenborough’nun Noel Baba olduğu 1994 yapımı film. Genç bir avukat ile küçük bir kız, onun sahiden de Santa olduğunu kanıtlamaya çalışıyorlar.

Romantizmi bir kenara koyup komediler ile animasyonlara geçmeden önce, Frank Capra’nın 1946 yapımı filmi “It’s a Wonderful Life”ın hakkını verelim. Yılın en harika döneminde iflas eden iş adamı George Bailey (James Stewart) intihar etmeye karar verir. Neyse ki son anda semadan bir melek iner ve George’a onsuz hayatın nasıl bir şey olacağını gösterir.

Noel filmlerini sıralarken ne kadar çeşitli ve renkli olduklarını da unutmayalım. “The Muppet Christmas Carol” gibi. Muppet’ların yaratıcısı Jim Henson 1992 tarihli filmin yapımı öncesinde öldü ama, ruhu bu müzikal Dickens uyarlamasında neşeyle yaşıyor. Filmin Scrooge’u, Michael Caine. “Elf”, Will Ferrell’in Santa ve Elfleri tarafından Kuzey Kutbu’nda büyütülmüş bir yetim olduğu ve ailesini bulmaya New York’a gittiği bir komedi. “Jingle All the Way”de (1996) Arnold Schwarzenegger, oğlunun istediği Turbo Man’i alamamış çok meşgul bir baba. Üstelik oyuncak da tükenmemiş mi? Şehri dört dönüp bir tane bulmaya çalışıyor.

Aslında adını kesinlikle duymuş olduğunuz, hatta izlediğiniz başka filmler de var: Ama hepsini sıralasak bir sonraki haftaya geçmek zorunda kalırız diye endişe ediyorum. Sondan bir önceki filmimizi mutlaka görmüşsünüzdür. 1990 yapımı bir film, başrolünde o sıralar henüz çocuk yaşta olan Macaulay Culkin var: “Home Alone / Evde Tek Başına”. Kevin McCallister (Culkin) kalabalık bir ailenin kazayla evde unutulmuş oğlu, ailesinin geri kalanı tatile çıkmışken o evde kalıyor. Önce bu yeni bulunmuş bağımsızlığa çok memnun oluyor ama sonra evini iki soyguncuya karşı korumak zorunda olduğunun farkına varıyor. Biraz salakça olan iki hırsızla (Joe Pesci ve Daniel Stern) kolaylıkla başa çıkıyor. Yeniyetmeleri mutlu edecek işler yapan John Hughes yazdı, Chris Columbus yönetti.

Geldik bence bir numara olanına. Ama hepiniz sever mi, ya da sevmiş miydi, bilmem. Bir Tim Burton filmi, “The Nightmare Before Christmas” (1993). Stop-motion tekniğiyle çekilmiş karanlık ve kötücül bir masal. Halloween Kenti’nin Balkabağı Kralı olan Jack Skellington, her yıl Cadılar Bayramı’nda aynı şeyleri yapmaktan bıktığı bir sırada Noel Kenti’ne rastlıyor ve kutlamalara katılmak istediğine karar veriyor. Amacı, evine biraz Noel neşesi getirmek ama sonuç beklediği gibi olmuyor. Halloween Kenti’nin yarasaları, hortlakları ve gulyabanileri ona yardım etmek için ellerinden geleni yapsalar da pek beceremiyorlar.

Artık buraya kadar gelmişken, Grinch’e de bir selam yollayalım bari. Filmin adı, “How the Grinch Stole Christmas.” Türkçe adı (Imdb’ye göre) “Grinç” olan filmi, Ron Howard yönetti. Noel’e heves eden Jack Skellington’ın tersine Grinch, intikam peşinde yeşil bir yaratık. Noel’den nefret ediyor. Bir kartanesinin içindeki Sihirli Whoville ülkesinde yaşayan ufacık şirin Wholar ise, Noel’e bayılıyorlar. Ama sevgili Whoville’lerinin hemen dışındaki kötücül, çirkin Grinch, Noel’i aynı derece nefret ettiği Wholar’dan çalmaya karar veriyor. Ne var ki Cindy Lou Who adlı küçük bir çocuk, Grinch’le dost olmaya karar vermiş bile.

İşte çok eskilerden, benim bile özgün versiyonlarına yetişemediğim günlerden bugüne, en azından bu yıla ait Noel filmi örnekleri. Nereden mi göreceksiniz? Bunu yetmiş küsur yaşında birine sormuyorsunuz, değil mi? Hemen hemen hepsi Amazon’da var. Hemen arkasından iTunes geliyor. Netflix programına da bir bakın derim.

, , , , , , ,
Share
Share