İnandığımız Masallar

İnandığımız Masallar

Pelin Doğan
07 Ekim 2011

Kendinizi birdenbire, küçükken dinleyip de inandığınız masallardan birinin içinde buluverdiğiniz oldu mu hiç? Peki o masalların neden anlatıldığını hiç düşündünüz mü? Neden Yamuk değil de Pamuk’tu Prenses, neden Kız’ın başlığı Yeşil değil de Kırmızı’ydı? Peki  beş yaşındaki haliniz, sekiz yaşındaki davranışlarınız hatırınızda mı hâlâ?

Hatırlamak isterdiniz belki ama çocuk yaşta yaşananlar pek de akılda kalmıyor ne yazık ki. Bir de çocukluktan çıkınca, artık hatırlayabildiğimiz halde unutmayı seçtiklerimiz var; aklı sağlam bir genç, sonrasında da aklı sağlam yetişkinler olup da hayata devam edebilmek için.  İşte bu türden bir hikaye Malvina’nın hikayesi.

On dört yaşına günler kala, çocukluğuyla birlikte kendini rahatsız eden şeyleri de geride bırakmanın derdine düşüyor Malvina. Aslında masalımızın diğer kahramanları yardımıyla bunu yapıyor desek daha doğru olur. Büyükannesi ve büyükbabasıyla ilgili kimselere dillendiremediği sırrı, sırrını anlatmak istediğinde duymazlıktan gelen ailesi, kaybetmekten çok korktuğu ve ne yazık ki sırrının Malvina’yı daha da boğduğu anlarda talihsiz bir biçimde tatilde olan arkadaşı Lizzy, Lizzy ile bir önceki yaz bir olup karşı geldikleri “karşı” sitenin oğlanları ve buradan doğan sürpriz bir ilk aşk, içinde “kötü kalpli Friedrich”in resmini de barındıran fakat her şeye rağmen güzel olan köşk, Polonyalı komşu ve Türk kahvesi… hepsi bir bütün, hepsi dikkatle okunması gereken, altmetinleri  ve göndermeleri bol öğeler kitabın içerisinde.

Ve Kırmızı Başlıklı Kız Ağlıyor bize şunu gösteriyor: Bazen canımızı en fazla acıtanlar en yakınlarımız oluyor; hiç ummadığımız yerden geliyor taş ve kanatıyor.  Bazen de yanıbaşımızda birileri acı çekerken, gördüğümüz halde görmezlikten gelmeyi seçiyoruz;  kurulu bir düzeni devam ettirmek uğruna. Aslında acı çekenler hiçbir zaman tam olarak unutamazlar, sadece çektikleri acı hafifler. Tıpkı sabun köpüğünün yanlışlıkla ağzınızdan içeriye girip, bıraktığı acı tadın bir süre sonra kaybolması, ama o yanlışa her düştüğünüzde geri gelmesi gibi. Malvina ise dışarıdayken kapamıştı ağzını, tam tersine. Bazen her şey doğru zamanlamayla ilgili. Bakalım Malvina bir dönemi kapatıp yeni bir sayfa açabilecek mi?

Olur da kendinizi Malvina’nınkine benzer bir masal içerisinde bulursanız bir gün, kimin kim olduğunu hatırlamaktan korkmayın. Masalı mutlu sona götürmek için bunu yapmanız önemli. Masal mutlu sonla biterse şayet, gönül rahatlığıyla unutabilirsiniz.

, , ,
Share
Share