Huzursuzluğun lezzeti: Hayalet Görüntü

Huzursuzluğun lezzeti: Hayalet Görüntü

ON8
02 Ağustos 2013

ARTER Britanyalı sanatçı Mat Collishaw‘ın eserlerine ev sahipliği yapıyor.

1980’lerin sonunda Londra Goldsmiths College’den mezun olmuş ve ilk kişisel sergisini 1990 yılında açmış Collishaw’ın, küratörlüğünü Başak Doğa Temür’ün üstlendiği “Afterimage” (Hayalet Görüntü) başlıklı sergisi, sanatçının 90’lardan bugüne ürettiği 18 yapıttan oluşuyor.

Kişisel sergilerinin yanı sıra uluslararası birçok sergiye de katılmış olan sanatçı, 12. İstanbul Bienali’nde “Bullet Hole” isimli yapıtıyla yer almıştı.

ARTER’in üç katına yayılmış olan sergi, girişte Charles Baudelaire’in Kötülük Çiçekleri başlıklı şiir kitabından esinlenilmiş, adeta katrandan fışkırmış, ürkütücü ayrıntılarla bezeli çiçeklerle sizi karşılıyor ve Albrecth Dürer’in “Çimen Demetleri”nin rüzgarda salınan, animasyon versiyonuyla derinlere çekiyor.

İkinci katta karanlık bir odada karşınıza çıkacak “Dünyevi Olmayan Zevkler Bahçesi”yle zoetrop adı verilen animasyon düzeneğinin çarpıcı bir örneğini göreceksiniz. Etkisinden kurtulamayacağınız bu yapıt, eski çağlara ait tekinsiz bir masal sahnesi gibi; hissettiğiniz huzursuzluğa rağmen gözlerinizi alamıyorsunuz.

Sergideki en çarpıcı eserlerden biri, kuşkusuz, Kevin Carter’ın Pulitzer ödüllü fotoğrafının canlandırılmış versiyonu. “Ödüllü Mahsül” sizi bir fotoğrafa bakmaktan öteye taşıyarak tam anlamıyla âna şahit olmanızı sağlıyor.

Girişin ücretsiz olduğu sergiyi 11 Ağustos’a kadar gidip gezebilirsiniz. Koordinatlar: ARTER

, , , , , , , ,
Share
Share