FACE 101.3: Kalabalık etmeyin!

FACE 101.3: Kalabalık etmeyin!

Tankut Yıldız
24 Şubat 2013

3.1: Yorumu beğenerek diyaloğu sonlandırmak veya “Son sözü ben söylerim arkadaş!”

Başınıza gelmiştir; herhangi bir paylaşım altında listenizden bir arkadaşla diyalog kurmaya başlarsınız. Konuşma ilerler, yorum sayısı kırklara ulaşır –bu esnada diyaloğa katılmayan ancak paylaşıma müdahil olmuş kimi insanlar bildirim manyağı olur – ve diyaloğun artık bitmesi gerektiği gerçeğiyle yüzleşirsiniz. Son yorumu kim yapacak? Karşı tarafın yaptığı son yoruma cevap vermezseniz kendisini kale almadığınızı düşünebilir mi? İki taraf da böyle düşündüğünde, sonsuzluğa giden bir zaman diliminde karşılıklı yorumlaşıp duracak mısınız ve daha beteri böyle bir durumda bildirim manyağı olan insanlar sizi bulup öldürmek isteyebilir mi?

Bu gibi sorunlardan kurtulmak isteyen bir takım tatlı su kurnazları, yapılan son yorumu beğenmek yoluna gittiler vaktizamanında. Ancak o son beğeni, “Teşekkür ederim çok güzel bir sohbetti”den “Öf tamam, daha fazla uzatma istersen?!”e geniş bir yelpazede anlamlar içeriyor, haberiniz olsun. Bu sebeple, söylenecek daha fazla söze gerek duymadığınızda susmak ve karşı tarafın bundan başka anlamlar çıkartmayacağını ummak elinizden gelenin en iyisi olacaktır, inanın.

3.2: Moderatörsüz tartışma tartışma değildir.

Tartışmaya, kavgaya bayılıyoruz. Daha doğrusu vukuata bayılıyoruz. Karşı şeritte olan trafik kazasını seyrettiği için kendi şeridinin trafiğini tıkayan insanların memleketi burası. Dolayısıyla internette de görüşümüze ters düşen birisi olduğunda, yumruklar yerine klavye tuşları ve BÜYÜK HARFLER kullanarak bodoslamadan tartışmaya başlıyoruz.

Tartışmanın felsefi altyapısı başlı başına bir konu, netice itibariyle kimsenin görüşünü yazdıklarınızla değiştirecek nitelikte insanlar değilsiniz büyük ihtimalle, dolayısıyla tartışmaya girmenizin hiçbir mantıklı yönü zaten yok, ama tartışmaya girdiğiniz vakit de, hiç değilse makûl olmaya çalışın. Sonucu hep hakaretlere ve “Oğlum bak benim arkam sağlam, adresini tespit ettiricem ulan senin, bir gece ansızın gelebilirim hazırlıklı ol!”a bağlanan konuşmalarla bir yere varamayacağınızı kabul edin. Dolayısıyla tartışmaya başladığınızda, hiç değilse tarafsız birinin genel çerçeveyi yönlendirmesine ve işlerin çığırından çıkmasına engel olmasına müsaade edin.

Gerçi koca meclis başkanının moderatörlüğünde yumruk yumruğa girişen vekilleri olan aynı ülkede bu söylediğimin ne anlamı var, bilmiyorum.

, , ,
Share
Share