Dağın Haberi Olsun #33: Neyin eşittir’i bu?

Dağın Haberi Olsun #33: Neyin eşittir’i bu?

ON8
27 Mart 2013

Facebook ve Twitter profillerinde yine sembolik bir tek renklilik söz konusu: Kırmızı fon üzerine pembe eşittir işaretleri hızla yayılıyor.

“Yine” diyoruz çünkü geçtiğimiz Şubat ayının ikinci yarısında, belki hatırlarsınız, profiller açık ve parlak bir yeşile boyanmıştı. Ang Lee’nin son filmi Pi’nin Yaşamı (Life of Pi) En Iyi Görsel Efekt dalında Oscar Ödülü’nü kazanmış, buna karşın aynı günlerde filmin efektlerini hazırlayan Rythm & Hues firması iflasın eşiğinde olduklarını açıklamıştı. Bu tatsız haberin ardından, Hollywood’un iş politikasını ve Oscar Ödülleri’ni protesto amacıyla, görüntü efekti olmaksızın filmlerin yalnızca bir “yeşil ekran”dan ibaret olduğunu hatırlatmak amacıyla, alana destek veren tüm Facebook ve Twitter kullanıcıları, profillerini birer “yeşil ekran”a çevirmişti.

Bugünlerde hızla yayılan kırmızı eşittir işaretlerinin anlamıysa, Time’ın haberine göre şöyle:  Dün, yani 26 Mart 2013’te, Washington’daki ABD Yüce Mahkemesi’nde (Supreme Court of the US) eşcinsel, biseksüel ve trans bireylere evlilik hakkını tanımayan, kadın ve erkek arasında gerçekleşen evlilik dışında her türlü evliliği yasaklayan Kaliforniya 8. Kanun Tasarısı (Prop 8) müzakere edildi. Yüce Mahkeme binasının önünde “herkes için evlilik eşitliğini” savunanlarla, heteroseksüel evliliğin tek hukuki olasılık olması gerektiğini öne sürenler karşı karşıyaydı. Davayı izleyen süreçte, aralarında ünlü sanatçıların da yer aldığı çok sayıda Facebook ve Twitter kullanıcısı profil fotoğrafını, LGBT (Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Transseksüel) bireylerin eşitlik haklarını savunan, Amerika’nın en büyük sivil toplum kuruluşlarından Human Rights Campaign’in (HRC, Insan Hakları Kampanyası) bu dava için belirlediği logoyla değiştirdi. Yüce Mahkeme’den herhangi bir açıklama henüz gelmedi, gelişmeleri takip ediyoruz.

Büyük adımlara ve davalara küçük sembollerle, sadece sesini ve “rengini” belli ederek de olsa destek vermeyi kimisi önemli görüyor, kimisi de “romantik” ve/veya “tembel işi” deyip geçiyor. Siz ne diyorsunuz?

 

, , , ,
Share
Share